tiistai 1. maaliskuuta 2016

Hamppu-härkäpapupyörykät


Hamppu on mitä erinomaisinta ruokaa rasva- ja aminohappokoostumuksensa puolesta (lisätietoa esim. täältä ja täältä). Hampputuotteet soveltuvat yleensä hyvin myös herkkävatsaisille ja kotimaisia vaihtoehtoja on mukavasti saatavilla. Kaapistani löytyykin lähes aina hampunsiemenrouhetta, sillä sitä on kätevää sekoittaa smoothien ja soijajogurtin joukkoon sekä lisätä leipätaikinaan. Toisinaan ostoskoriini päätyy myös kokonaisia hampunsiemeniä, mutta niissä on niin kova kuori, että käyttömukavuus hieman kärsii. :D Tosin myös hamppurouheella on varjopuolensa: rouheen maku on vahva ja rehellisesti sanoen nurmikkomainen, mikä rajoittaa sen käyttöä. Esim. smoothien saa pilattua helposti, jos rouhetta lorahtaa joukkoon vähänkään liikaa... Tämän vuoksi en ole uskaltanut käyttää hamppurouhetta kovin monipuolisesti ruoanlaitossa ainakaan tähän asti.




Olen törmännyt viime aikoina muutamiin eri resepteihin, joissa kokonaisia hampunsiemeniä tai hamppurouhetta käytetään kasvispihvitaikinassa. Ajatuksesta innostuneena päätin rohkaistua kokeilemaan, sopisiko hamppurouhe kasvispyöryköihin. Toiseksi pääraaka-aineeksi valikoitui mainio härkäpapurouhe; lisäksi laitoin pyörykkätaikinaan hieman keitettyä riisiä parantamaan rakennetta sekä auringonkukansiemeniä tuomaan makua. 

Kaikesta kummallisuudestaan huolimatta pyöryköistä tuli yllättävän maukkaita ja monikäyttöisiä! Ne ovat pinnasta ihanan rapeita ja sisältä meheviä, joten ne sopivat hienosti mm. dippailuun, tortillan väliin, salaattipedillä tarjottavaksi, pastakastikkeen joukkoon… Myös perunamuusi ja puolukkasurvos olisivat varmasti loistavia lisukkeita! Laitoin testi-taikinaan lähes pari desiä hamppurouhetta, joten valmiissa pyöryköissä se maistui melko voimakkaasti. Tämä ei kuitenkaan haitannut itseäni, sillä muut raaka-aineet tasoittivat sopivasti lopputulosta. Jos hampun maku tästä huolimatta arveluttaa, suosittelen lisäämään rouhetta maltilla taikinaan ja käyttämään sen sijaan hieman reilummin auringonkukansiemeniä. Tein muutenkin pyörykkätaikinan hyvin suurpiirteisiä mittoja käyttäen, joten reseptiä voi huoletta soveltaa omaan makuun sopivaksi. :






Hamppu-härkäpapupyörykät (n. 20 kpl)


- 3 dl härkäpapurouhetta + 5 dl kasvislientä (liotin vesimäärään 4 tl Reformin luomulaatuista kasvisliemijauhetta)
- n. 1,5 dl keitettyä riisiä
- 1-1,5 dl (paahdettuja) auringonkukansiemeniä
- 1-1,5 dl hampunsiemenrouhetta
- 1 rkl sitruunamehua
- n. 2 tl soijakastiketta
- n. 0,5 tl basilikaa 
- n. 0,5 tl timjamia
- ripaus savupaprikajauhetta (myös tavallinen paprikajauhe käy)
- n. 0,5 tl kuivattua valkosipulirouhetta tai hieman tuoretta valkosipulimurskaa
- oliiviöljyä leivinpaperille

1. Mittaa kattilaan härkäpapurouhe sekä kasvisliemi. Keitä niin kauan, kunnes kasvisliemi on kokonaan imeytynyt rouheeseen ja lopputulos muistuttaa paksua puuroa (noin 15 minuuttia). Rouheen kypsyessä keitä myös riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Paahda halutessasi auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla. Kaada suureen kulhoon kypsä härkäpapurouhe, riisi sekä auringonkukansiemenet. Mittaa joukkoon myös hampunsiemenrouhe, sitruunamehu, soijakastike sekä mausteet. Soseuta taikina huolellisesti sauvasekoittimella ja tarkista maku.
3. Aseta leivinpaperi uunipellille ja voitele se oliiviöljyllä. Kostuta kädet vedellä ja pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä. Asettele pyörykät leivinpaperin päälle.
4. Paista pyöryköitä 200-asteisen uunin keksitasossa noin 15 minuuttia. Pyöryköitä kannattaa käännellä kertaalleen paiston aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti.


Vinkki! Voit valmistaa pyörykkätaikinasta myös pihvejä. Jos paistat pihvit uunissa, käännä ne kypsennyksen puolivälissä.





Pinaattipedillä tarjotut pyörykät ovat varsin kätevä välipala. :) Testasin niitä myös tomaattisen pastakastikkeen joukossa sekä kikherneomeletin välissä - toimii! Pyörykät säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ja ne kestävät hyvin myös pakastamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti