Jälleen on aivan pakko hehkuttaa ihanaa ruokalöydöstä!
(Pahoittelen jos alkaa jo kyllästyttää… :D)
Pidän todella paljon tofusta. Maustamaton
tofu sopii lähes ruokaan kuin ruokaan, sillä sen voi maustaa tai marinoida
lukemattomin eri tavoin. Sen sijaan leivän päälle ja salaatteihin
laitan usein valmiiksi maustettua tofua joko sellaisenaan tai
paistettuna. Tällä hetkellä oma ehdoton suosikkitofuni on Vianan hasselpähkinätofu, jota maistoin ensimmäistä kertaa aiemmin syksyllä. Se on mielestäni parasta kevyesti paistettuna,
ilman sen kummempaa maustamista. Vianan tofu on paitsi maultaan,
myös rakenteeltaan erinomaista, pinnasta rapeaa ja sisältä juuri
sopivan kiinteää. Valitettavasti olen löytänyt kyseistä
tofumerkkiä vain Vegekaupasta, joten roudaan sitä
nykyään kotiin pakettitolkulla aina kun vierailen Turussa
(myymälä löytyy lisäksi Helsingistä ja toistaiseksi myös Lappeenrannasta).
Onneksi Vegekauppa avataan Tampereelle ensi vuonna,
joten tofu-shoppailuni helpottuu
huomattavasti lähitulevaisuudessa. :D Jos et pääse käsiksi
Vianan hasselpähkinätofuun, alla olevan reseptin voi toteuttaa
myös jotain muuta maustettua tofua käyttäen. Suosittelen kokeilemaan esim.
Taifunin mantelilla ja seesamilla höystettyä savutofua! Se on myös
todella herkullista ja sitä myydään ainakin S-ryhmän kaupoissa. :)
Tällä
kertaa paistoin hasselpähkinätofua kurpitsasalaatin joukkoon. Tämä lämmin salaatti sopii erinomaisesti
syksyyn ja talveen, miksei vaikka joulupöytäänkin! Paahdettu kurpitsa ja
omena tuovat salaattiin pehmeyttä ja makeutta, kun taas granaattiomenan
siemenet terästävät sopivasti kokonaisuutta hapokkuudellaan.
Salaattiin tulee myös kvinoaa, joten se pitää hyvin nälän loitolla.
:) Salaatin valmistamiseen täytyy varata jonkin verran aikaa, sillä
pelkästään kurpitsan paahtamiseen hurahtaa noin 20 minuuttia. Kaikkein
nopeimmin salaatti syntyy, jos keität kvinoan samalla kun kurpitsa kypsyy
uunissa.
Tofun voi puolestaan paistaa sillä välin kun omenakuutiot (sekä salaattiin
tulevat kurpitsat) ovat paahtumassa. Käytin salaatissa luomuomenaa, lajike
taisi olla Pinova. En kuorinut omenaa, mutta toki niinkin voi tehdä. :)
Ohjeeni mukaisilla mitoilla valmistettuna saadaan
kaksi suurta annosta salaattia (annokset kootaan valmiiksi
lautasille). Salaattia varten paahdetaan kokonainen myskikurpitsa,
jota jää melko paljon yli. Ylijääneet kurpitsakuutiot kannattaa
pakastaa, jolloin niitä voi hyödyntää myöhemmin ruoanlaitossa. Paahdettu
kurpitsa sopii hyvin mm. juuresmuusin joukkoon! Siitä voi myös tehdä ihanan
sosekeiton, jonka ohje löytyy täältä. :)
Tofu-kurpitsasalaatti
Paahdetut
kurpitsakuutiot (pellillinen)
- 1 suuri myskikurpitsa
- 2 rkl oliiviöljyä
- reilu 2 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1,5 tl kanelia (Ceylon)
- 1 tl timjamia ja/tai rosmariinia
- suolaa ja mustapippuria myllystä
1. Kuori kurpitsa ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Kaada kuutiot
suureen kulhoon.
2. Lisää joukkoon öljy, siirappi, balsamiviinietikka,
sitruunamehu ja mausteet. Sekoita huolellisesti.
3. Paahda kurpitsakuutioita 200-asteisen uunin keskitasossa n.
20 minuuttia, tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Tarkista maku ja lisää
tarvittaessa suolaa ja/tai siirappia.
4. Jätä pellille n. 5 desiä kurpitsakuutioita salaattia varten.*
Ylijääneet kuutiot voi esim. pakastaa.
Salaatti (2 annosta)
- 2 dl kvinoaa + vettä ja suolaa keittämiseen
- 1-2 omenaa
- n. 5 dl paahdettuja kurpitsakuutioita
- 1 paketti (250 g) Vianan hasselpähkinätofua tai jotain
muuta maustettua tofua (esim. Taifunin manteli-seesam-savutofua) + oliiviöljyä paistamiseen sekä tarvittaessa hieman suolaa
- n. 50 g baby-pinaattia (reilu puoli pussillista)
- n. 1,5 dl granaattiomenan siemeniä
- kourallinen hasselpähkinöitä rouhittuna
- lisäksi balsamicosiirappia, hyvää oliiviöljyä sekä tarvittaessa sormisuolaa tai merisuolaa myllystä
1. Huuhtele kvinoa ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa
vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Kuutioi omena (voit myös halutessasi kuoria). Kaada
omenakuutiot pellille kurpitsakuutioiden joukkoon.* Paahda n. 5 minuuttia
225-asteisen uunin keskitasossa.
3. Kuutioi tofu. Paista tofukuutioita keskilämmöllä
oliiviöljyssä n. 5-10 minuttia, tai kunnes kuutioiden pintaan on tarttunut
hieman väriä. Lisää halutessasi hieman suolaa.
4. Huuhtele baby-pinaatti. Laita kahdelle suurelle lautaselle
pohjimmaiseksi pinaattia ja lisää päälle kvinoa.
5. Tasaa omena- ja
kurpitsakuutiot kvinoan päälle. Kaada joukkoon tofukuutiot.
6. Ripottele salaattiannosten pinnalle granaattiomenan siemeniä
sekä rouhittuja saksanpähkinöitä.
7. Tarjoile salaatti balsamicosiirapin ja hyvän oliiviöljyn
kanssa. Annosten pinnalle voi myös tarvittaessa ripotella hieman sormisuolaa
tai merisuolaa myllystä.
Vinkki! Jos et löydä enää tähän vuodenaikaan hyvää
baby-pinaattia, voit korvata sen jollain maukkaalla vihersalaatilla. Esim.
rucolan ja tammenlehtisalaatin sekoitus sopii varmasti
ruokaan erinomaisesti. :)
Tällaiset lämpimät salaatit on just parhaita :)
VastaaPoistaSamaa mieltä! :)
Poista