torstai 3. joulukuuta 2015

Härkäpapu-burgeri


Olen kokkaillut viime aikoina melko paljon ruokaa härkäpaputuotteista, laitetaanpa siis heti perään toinen resepti! Tällä kertaa tarjolla olisi burgereita (sekä hieman höpinää kasvispihveistä).



 
Hyvän kasvispihvin valmistaminen tuntuu olevan todellinen taitolaji. Varsinkin papupihvit tuppaavat jäämään ikävän kuiviksi, eivätkä meinaa millään pysyä kasassa. On kamalan turhauttavaa kaapia koppuraista ja pinnasta palanutta pihvinmurua irti paistinpannusta samalla kun koko keittiö haisee kärähtäneeltä. Olenkin yhä useammin päätynyt säästämään hermojani ja turvautunut suosiolla valmiisiin falafel-ainespusseihin. Pussin sisältö sekoitetaan veteen, turvotetaan hetki ja muotoillaan pihveiksi. Sitten vain luomukset uuniin ja tadaa – tuloksena on aivan kelpo kasvispihvejä ilman kiukuttelua. :D Puolivalmisteiden haittapuolena on vain se, että niiden makuun kyllästyy suhteellisen nopeasti. Ne ovat myös usein mielestäni hieman liian suolaisia. Siksi päätin vielä tarttua haasteeseen ja koettaa valmistaa itse pihvejä, jotka ovat meheviä ja pysyvät kasassa. 

Hehkutin jo aiemmin Vihreän Härän härkäpaputuotteita. Ihanan härkäpapupastan lisäksi kaapistani löytyy härkäpapurouhetta, josta voi tehdä mm. loistavaa makaronilaatikkoa. :) Tällä kertaa päätin kokeilla, toimisiko rouhe myös pihvien pääraaka-aineena. Toimihan se! Lisäsin pihvitaikinaan pehmeää tofua tuomaan mehevyyttä sekä kikhernejauhoja pitämään lopputuloksen kasassa. Laitoin tosin jauhoja testipihveihin hieman liian vähän, joten lisäsin niiden määrää alla olevaan ohjeeseen. 




Näiden pihvien juju piilee siinä, että ne kypsennetään ensin uunissa, jonka jälkeen ne paistetaan vielä rapeiksi pannulla. Valmistukseen menee siis jonkin verran aikaa, mutta aktiivisia työvaiheita on suhteellisen vähän. Pihvejä ei myöskään tarvitse paistaa pannulla samalla kertaa: voit esim. valmistaa ison satsin pihvejä uunissa ja pakastaa sen jälkeen ylimääräiset. Pihvien maku on mielestäni todella hyvä ja rakennekin kohdillaan! Tosin pari pihveistä mureni, sillä tein niistä liian ohuita. Pihvejä muotoillessa kannattaa siis olla tarkkana: melko pienet ja paksut pihvit pysyvät kaikista suurimmalla todennäköisyydellä kasassa. :) Jos pihvien rakenteesta haluaa sileän, taikinan voi soseuttaa sauvasekoittimella.      

Pihvit soveltuvat mielestäni erityisen hyvin kasvisburgerin väliin! Voit nauttia burgerin vaikkapa kevyenä lounaana sellaisenaan tai salaatin kanssa. Tuhdimpaa evästä kaipaava voi tehdä lisukkeeksi myös esim. lohkoperunoita tai bataattiranskalaisia. :)




Härkäpapu-burgerit

Härkäpapupihvit (n. 7 kpl)

- 3 dl härkäpapurouhetta
- n. 6,5 dl kasvislientä (liotin vesimäärään vajaa yhden liemikuution)
- puoli pakettia (150 g) pehmeää tofua
- 2 tl sitruunamehua
- 1,5 tl soijakastiketta
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl timjamia
- 0,5 tl basilikaa
- 0,5 tl kuivattua valkosipulia* tai tuoretta murskattua valkosipulia
- ripaus mustapippuria
(-suolaa tarvittaessa)
- reilu 4 rkl kikhernejauhoja
- öljyä paistamiseen


1. Mittaa härkäpapurouhe kattilaan. Lisää kasvisliemi. Keitä rouhetta välillä sekoitellen noin 15 minuuttia, tai kunnes neste on imeytynyt rouheeseen (lopputulos muistuttaa paksua puuroa). Jos rouhe tarttuu pohjaan keittämisen aikana, lisää hieman vettä.
2. Kaada keitetty rouhe isoon kulhoon. Lisää pehmeä tofu ja sekoita huolellisesti. Voit käyttää myös sauvasekoitinta, jos haluat pihvien rakenteesta sileän.   
3. Lisää seoksen joukkoon sitruunamehu, soijakastike sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa (itse en lisännyt pihvitaikinaan ollenkaan suolaa).
4. Lisää lopuksi pihvitaikinaan kikhernejauhot ja sekoita. Jos taikina tuntuu kovin löysältä, lisää hieman jauhojen määrää.
5. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sivele halutessasi leivinpaperille hieman öljyä, niin pihvit irtoavat siitä helpommin. Tee pihvitaikinasta pieniä kekoja pellillle lusikan avulla (laitoin taikinaa suunnilleen 2 reilua ruokalusikallista pihviä kohden). Taputtele melko paksuiksi pihveiksi. 
6. Paista pihvejä 200-asteisen uunin keskitasossa noin 20-25 minuuttia. Voit nostaa hieman uunin lämpötilaa viimeisen viiden minuutin ajaksi. Anna valmiiden pihvien vetäytyä hetki ja irrota ne sitten lastalla leivinpaperista.
7. Kuumenna pieni tilkka öljyä paistinpannulla. Paista pihvejä pari minuuttia kummaltakin puolelta. 



Burgeri (1 annos)

- 1 valmis härkäpapupihvi
-  suurehko gluteeniton sämpylä
- Oatlyn kaura-fraichea, kaupan vegaanista majoneesia tai cashew-majoneesia
- ketsuppia
- keltaista paprikaa
- aurinkokuivattuja tomaatteja tai tuoretta tomaattia
- herneenversoja, salaattia tai baby-pinaattia


1. Suikaloi paprika sekä (aurinkokuivatut) tomaatit.
2. Halkaise sämpylä. Levitä pohjapuoliskolle kaura-fraichea tai majoneesia sekä ketsuppia. Lisää muut täytteet ja kokoa burgeri.
3. Tarjoile sellaisenaan tai esim. salaatin, lohkoperunoiden tai bataattiranskalaisten kanssa.  

 




Herneenversot tekevät annoksesta ehkä vähän pöhkön näköisen, mutta siitä viis! Ne sopivat nimittäin loistavasti burgerin väliin. :)

 
*Monissa resepteissäni vilahtelee kuivattu valkosipuli. Käytänkin usein helppouden nimissä Suman luomulaatuista valkosipulirouhetta, jota olen ostanut Punnitse ja Säästä –kaupasta. Kuivatun rouheen plussana on myös se, ettei se puske hengityksen läpi (ainakaan kohtuudella käytettynä). ;) Toki tuore valkosipuli on maultaan kaikista parasta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti