maanantai 23. marraskuuta 2015

Siemenvuokaleipä


Löysin alkusyksystä Feel Good Kitchen -blogista todella toimivan ja helpon vuokaleipäohjeen. Leipään ei tule ollenkaan hiivaa, joten sitä ei tarvitse vaivata tai kohottaa. Sen sijaan taikina tehdään jauhetuista siemenistä sekä kaura- ja tattarihiutaleista. Psyllium ja chia-siemenet puolestaan takaavat sen, että lopputulos pysyy hyvin koossa. Olen tehnyt leipää syksyn aikana jo useaan otteeseen ja kehittänyt hieman reseptiä makuni mukaiseksi. :)



 
Omaan leipäversiooni tulee kaurahiutaleiden lisäksi kikhernejauhoja, jotka tuovat makua ja parantavat mielestäni entisestään rakennetta. Tattarihiutaleet jätin sen sijaan kokonaan pois. Leipään voi käyttää mitä tahansa siemeniä, mutta itse olen tykästynyt Risentan valmiiseen siemennäkkileipäsekoitukseen. Sekoituksessa on pellavan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä sekä hieman psylliumia ja chia-siemeniä, joten leipään saa kätevästi yhdestä pussista paljon erilaisia sattumia. :) Chia-siemeniä ja psylliumia pitää tosin lisätä vielä erikseen taikinan joukkoon, sillä näkkärisekoituksessa niitä ei ole kovin paljoa.  




Leivän leipominen on todella helppoa: ainekset vain jauhetaan ja sekoitetaan keskenään. Mistään pikaleivonnaisesta ei ole silti kyse, sillä taikinan pitää antaa levätä ennen vuokaan levittämistä ja paistamista. Tykkään tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin illalla, jolloin se saa tekeytyä rauhassa yön yli. :) Valmiin leivän on myös annettava vetäytyä ennen leikkaamista, sillä siten siihen saa parhaan mahdollisen rakenteen. 

Ohjeeni mukaisilla mitoilla tehtynä syntyy kaksi leipää. Minulla oli käytössä noin litran vetoiset pahviset leipävuoat, jotka olivat hieman liian suuret. Parhaan lopputuloksen siis saat, jos teet leivät aavistuksen pienempiin vuokiin. Leivät eivät juurikaan kohoa, joten taikinaa voi laittaa melko reippaasti vuokiin. Valmiit leivät säilyvät jääkaapissa hyvänä useamman päivän. Ne on myös kätevää pakastaa viipaleina. :)





Siemenvuokaleipä (2 leipää)

Alkuperäinen resepti löytyy täältä

- 1 pussi (n. 6 dl) Risentan siemennäkkileipäsekoitusta (tai haluamiasi siemeniä/pähkinöitä)
- 3 dl kaurahiutaleita
- 4 dl kikhernejauhoja
- reilu 4 rkl psylliumia
- 2 rkl chia-siemeniä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa (voit halutessasi laittaa suolaa hieman reilummin)
- 9-10 dl vettä

1. Hienonna siemeniä hieman esim. sauvasekoittimen teholeikkurissa tai tehosekoittimessa. Kaada jauhetut siemenet suureen kulhoon.
2. Hienonna myös kaurahiutaleet ja sekoita jauhettujen siementen joukkoon.
3. Mittaa joukkoon kikhernejauhot, psyllium, chia-siemenet ja suola.
4. Sekoita kuivien ainesten joukkoon öljy sekä noin 9 desiä vettä. Anna taikinan levätä vähintään tunnin ajan jääkaapissa (tai yön yli).
5. Lisää levänneen taikinan joukkoon noin desi vettä, jos on tarpeen. Taikinan kuuluu olla jäykkää.
6. Levitä taikina kahteen leipävuokaan ja taputtele tiiviiksi.
7. Paista leipiä 180-asteisen uunin keskitasossa ensin noin 50 minuuttia. Säädä sen jälkeen uuni 200 asteeseen. Kumoa leivät varovasti vuoista leivinpaperin päälle, käytä tarvittaessa apuna veistä. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasossa vielä noin 15 minuuttia. Näin saat niihin rapean kuoren.
8. Anna valmiiden leipien vetäytyä vähintään tunnin ajan ennen leikkaamista.





Tässä vielä sopivan taiteellinen kuva Risentan näkkärisekoitus-pussista, niin sen etsiminen kaupasta on helpompaa. :) Useimmissa kaupoissa se on sijoitettu jauho-osastolle. 
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti