tiistai 17. marraskuuta 2015

Paahdetut ruusukaalit ja juuresmuusi


Teen ylivoimaisesti eniten heräteostoksia kaupan hedelmä-vihannesosastolla. Minun on aivan mahdotonta vastustaa tuoreita ja houkuttelevasti esille asetettuja kasviksia, vaikka en ostohetkellä tietäisikään, mihin tulen niitä käyttämään. 

Viimeisimmällä kauppareissulla mieliteon kohteena oli ruusukaali. Olen tainnut syödä kyseistä kaalilajia kolme-neljä vuotta sitten, sillä onnistuin jotenkin täysin unohtamaan sen olemassaolon! Ruusukaali on mielestäni ihan hyvää keitettynä (kyllä, hajusta huolimatta), mutta tällä kertaa kaipasin sen makuun hieman enemmän twistiä. Löysinkin Hesarin edesmenneen Kauhaa ja rakkautta -blogin arkistosta mielenkiintoisen reseptin, jossa ruusukaalit maustetaan balsamiviinietikalla ja paahdetaan uunissa. Sovelsin hieman ohjetta ja lisäsin joukkoon mustapapuja tuomaan ruokaisuutta. Lopputulos ei ole yhtään hassumpi! Ruusukaali ei valitettavasti ole kaikista helpoiten sulavaa ruokaa, joten herkkävatsaisten kannattaa syödä sitä maltilla. Tosin huolellinen kypsentäminen tekee kokemukseni mukaan kaalista hieman vatsaystävällisemmän. :)




Tekaisin ruusukaalien ja papujen lisukkeeksi juuresmuusia uunijuureksista. Minulla on toisinaan tapana paahtaa valtava satsi  kauden juureksia uunissa ja pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. Tämä muusi syntyi juurikin pakastetuista kurpitsa-, porkkana- ja bataattilohkoista (tosin kurpitsa ei taida olla juures). Paahtaminen tuo mielestäni juuresten parhaat puolet esiin, ja muusi on siksi tavattoman maukasta! Toki muusin voi tehdä myös keitetyistä juureksista, siihenkin löytyy ohje reseptin yhteydestä. :) 





Paahdetut ruusukaalit mustapapujen kera (2-3 annosta)

Kehitetty Kauhaa ja rakkautta -blogin reseptin pohjalta

- 400 g ruusukaalia
- n. 2 dl keitettyjä mustapapuja (voit käyttää myös säilöttyjä)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl vaahterasiirappia tms. juoksevaa makeutusta
- merisuolaa myllystä 
- lisäksi juuresmuusia ja rouhittuja saksanpähkinöitä (sekä halutessasi oluthiivahiutaleita)

1. Poista ruusukaalien kannat ja tarvittaessa päällimmäiset lehdet.
2. Pilko ruusukaalit neljään osaan (voit puolittaa oikein pienet).
3. Kaada ruusukaalilohkot uunivuokaan. Mittaa joukkoon pavut. Lisää oliiviöljy, balsamiviinietikka ja siirappi. Rouhi lopuksi pinnalle reippaasti merisuolaa.
4. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20-30 minuuttia. Sekoittele ruusukaaleja pariin otteeseen kypsennyksen aikana. Kaalit saavat tummua reilusti.
5. Tarjoile lisäksi juuresmuusia ja rouhittuja saksanpähkinöitä. Myös oluthiivahiutaleet sopivat erinomaisesti ruoan pinnalle korostamaan makua.



Juuresmuusi uunijuureksista 

Uunijuurekset (pellillinen)*

- haluamiasi juureksia ja muita kasviksia, esim. 1 pieni myskikurpitsa, 1 pieni bataatti ja 3 porkkanaa 
- 1-2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl balsamiviinietikkaa tai sitruunamehua
- 2 rkl vaahterasiirappia tms. juoksevaa makeutusta
- 0,5 tl mustapippuria
- 1 tl timjamia
- 1 tl rosmariinia
- merisuolaa myllystä 

1. Kuori ja pilko juurekset. Siirrä suureen kulhoon.
2. Lisää oliiviöljy, balsamiviinietikka, siirappi ja mausteet. 
3. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasossa n. 20-25 minuuttia tai kunnes kaikki juurekset ovat pehmenneet. 
4. Säästä noin 5 dl juureksia muusia varten. Pakasta loput myöhempää käyttöä varten tai syö sellaisenaan lisukkeena.


Juuresmuusi (1 iso tai 2 pienempää annosta)

- n. 5 dl uunijuureksia*
- 2 dl mietoa kasvislientä (sekoitin vesimäärään 1 tl kasvisfondia)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl Oatlyn kaura-fraichea tai 1 dl kaurakermaa (jos käytät kermaa, vähennä hieman kasvisliemen määrää)
- n. 0,5 tl kuivattua valkosipulia tai tuoretta murskattua valkosipulia
- suolaa maun mukaan

1. Siirrä uunijuurekset kattilaan. Mittaa joukkoon kasvisliemi ja kuumenna. Anna juuresten pehmentyä kasvisliemessä muutaman minuutin ajan.
2. Sekoita joukkoon oliiviöljy, kaura-fraiche (tai -kerma) sekä valkosipuli. Soseuta esim. sauvasekoittimella. 
3. Lämmitä ja tarkista maku. Lisää suolaa oman maun mukaan.


Vinkki! Voit valmistaa muusin myös keitetyistä juureksista: 
Kuori ja pilko esim. 1 bataatti ja 2-3 porkkanaa. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä (n. 15-20 min.). Valmista muusi keitetyistä juureksista yllä olevan ohjeen mukaan. Voit myös käyttää hieman enemmän mausteita.





Lopuksi vielä hieman vinkkejä papujen valmistamiseen. Jos pavut aiheuttavat vatsanpuruja, suosittelen kokeilemaan seuraavia toimenpiteitä:

- Liota kuivattuja papuja pidempään kuin pakkauksessa neuvotaan. Esim. jos liotusaika on 8 tuntia, voit hyvin liottaa papuja jopa 14-15 tuntia. Myös vesi kannattaa vaihtaa kertaalleen liotuksen aikana ja huuhdella pavut samalla huolellisesti.
- Keitä papuja raikkaassa vedessä pidempään kuin pakkauksen ohjeessa neuvotaan. Papujen rakenne saattaa toki hieman kärsiä, mutta ne sulavat paremmin kun ovat riittävän pehmeitä. Myös keitinvesi kannattaa vaihtaa suunnilleen keittämisen puolessa välissä ja huuhdella pavut samalla huolellisesti. 
- Jos suosit säilöttyjä papuja, niitäkin voi kokeilla liottaa ennen käyttämistä. Tätä en ole itse kuitenkaan testannut, sillä kuivatut pavut soveltuvat omalle vatsalleni paremmin, kunhan noudatan edellä olevia työvaiheita. :)  Keitän aina yhdellä kertaa koko pussillisen papuja ja pistän osan pakkaseen. Sieltä niitä on kätevää sulattaa aina tarvittaessa.

Huomaa myös, että jotkut pavut sulavat vatsassa helpommin kuin toiset. En itse käytä ollenkaan kidneypapuja juuri tästä syystä. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla eri lajikkeita! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti